Voedingsadvies voor een gezond lichaam

>

Geschreven door Martha Voeding Adviesbureau

https://www.martha.frl

21-12-2022
GezondheidstipsLeer onze zorgers kennen

Voedingsadvies voor een gezond lichaam

Als je denkt aan gezondheid, dan denk je ook aan eten. Je kunt namelijk een gezond lichaam opbouwen door gezond te eten, voldoende te bewegen en te ontspannen en niet te roken. Gezond leven helpt je om langer fit te blijven! In De BANK Burgum hebben zich al vele ondernemers uit de regio gevestigd met als doel om Burgum gezond te maken. Ook Martha van der Velde met haar Voeding adviesbureau vind je in De BANK. Haar kijk op voeding in relatie tot een gezond lichaam vind je in deze blog!

Gezond in voeding met Martha

Bij de diëtist ben je aan het juiste adres om advies te krijgen over gezonde voeding. Martha is diëtist en expert op het gebied van gezonde voeding. Wat is gezonde voeding en hoeveel moet je ervan binnen krijgen? Ze vertelt er graag meer over! 

Groenten 

Het is belangrijk om voldoende groenten te eten. Het advies van het Voedingscentrum is 250 gram groenten per dag. Dit zijn ongeveer vijf opscheplepels. Als je het lastig vindt om vijf opscheplepels bij de warme maaltijd te nemen, kun je er ook voor kiezen om snackgroenten overdag te nemen. Vijf snoeptomaatjes en een halve paprika wegen samen al snel 100 gram! Groenten spelen onder andere een belangrijke rol bij je afweersysteem en daarnaast bevat het veel vezels, vitamines en mineralen.  

Volkoren granen 

Volkoren granen kun je binnenkrijgen door het nemen van volkoren brood, volkoren wraps en bijvoorbeeld zilvervliesrijst. Dagelijks volkoren granen binnenkrijgen zorgt ervoor dat je voldoende vezels, b-vitamines en onder andere ijzer binnenkrijgt. Vezels zijn bijvoorbeeld belangrijk voor een goede stoelgang, maar kunnen ook bijdragen in een langdurig verzadigd gevoel. B-vitamines maken energie vrij uit voeding, hierdoor dragen ze bij aan de activering van natuurlijke energie in je lichaam. Wie wil dit nou niet? 

Ijzertekort oplossen door volkoren granen

IJzer levert een belangrijke bijdrage in het vervoeren van energie door het lichaam. Wellicht is er iemand in je omgeving die een ijzertekort heeft, een kenmerk hiervan is onder andere vermoeidheid.
Hoeveel volkoren granen je nodig hebt, kan per persoon erg verschillend zijn. Raadpleeg vooral een diëtist wanneer je dit precies wilt weten. Een diëtist als Martha kan samen met jou kijken naar je eigen voedingspatroon en welke componenten je mogelijk moet aanvullen of minderen. 

Vitamine D

Vitamine D zorgt ervoor dat je lichaam calcium opneemt. Daarnaast bevordert het de opbouw van je botten. Een tekort aan vitamine D in het lichaam kan dan ook problemen geven met de botten. Het is daarom belangrijk om voldoende binnen te krijgen. Vitamine D krijg je uit bijvoorbeeld zonlicht, halvarine (hier is het aan toegevoegd) en vette vis. Er kan ook gekozen worden vitamine D in een supplement. Wist je dat vitamine D eigenlijk geen vitamine is, maar een vet oplosbaar hormoon?

Gezonde voedingsstoffen

Een mens heeft verschillende voedingsstoffen nodig. Bovenstaande is een kleine greep hieruit. Belangrijke onderdelen zijn ook: eiwitten (uit bijvoorbeeld eieren, vlees(vervanger), noten), vetten (uit bijvoorbeeld avocado, olie en vette vis) en koolhydraten (uit bijvoorbeeld fruit).  

Gezond eetgedrag

Het is erg belangrijk om een gezonde relatie met eten te krijgen en/of te houden. Wanneer je meerdere pogingen hebt gedaan om je gezondheid onder controle te krijgen door middel van diëten, kan dit je relatie met eten nogal verstoren. Het belangrijkste hierin is dat je jezelf alles blijft gunnen, gezond of ongezond, maar dat je keuze hebt! Keuze om gezond te kiezen, maar ook keuze hebben om zo nu en dan ongezond te kiezen. Het motto van Martha is altijd: je wordt niet gezond van één sinaasappel, dus je wordt ook niet ongezond van één gebakje. 

Maak kennis met Martha in De BANK

Je bent altijd welkom voor een gratis kennismakingsgesprek, zodat je kunt horen wat Martha voor je kan betekenen. Het belangrijkste en leukste aan haar vak is een passend advies op te stellen.
Niet een dieet, maar een gezonde leefstijl!